Jag accepterar att kakor lagras på min dator

Läs mer

Ukraina splittrat kring fängelsedom

2011-10-11
Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, har intervjuats av Sveriges Radio om konsekvenserna av att Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko dömts till sju års fängelse.

Julia Tymosjenko anklagas för att ha överskridit sina befogenheter när hon slöt ett tioårigt gasavtal med Ryssland 2009. Detta avtal anses ofördelaktigt eftersom det tvingar Ukraina att betala betydligt mer än tidigare för sina gasleveranser från Ryssland.
Förutom ett sjuårigt långt fängelsestraff avstängs hon ytterligare tre år från att inneha statliga tjänster. Hennes parti är väldigt personbundet och frågan är vad som nu kommer att hända med det

- Internt i Ukraina kommer motsättningarna mellan makten och oppositionen att öka. Det har utbrutit våldsamma sammandrabbningar mellan oppositionen och polis på Kievs gator. Tymosjenko själv hävdar att åtalet är skapat för att undanröja henne från den politiska makten och parlamentsvalet 2012, säger Jakob Hedenskog.

Flera EU-ledare har kritiserat domstolsprocessen och krävt Tymosjenkos frigivining. Som en konsekvens av åtalet mot Tymosjenko splittras nu landet mellan att ingå viktiga ekonomiska avtal med Ryssland eller med EU.

- Ukraina är på väg att teckna ett associeringsavtal med EU som innehåller en frihandelsöverenskommelse. Om nu det avtalet inte blir av kan Ryssland komma att få mer inflytande över landet. Ryssland pressar Ukraina att ansluta sig till tullunionen som Ryssland har med Vitryssland och Kazakstan och lockar bland annat med en rejäl sänkning av gaspriset. Ukraina är därför splittrat mellan viljan att ingå avtal med EU och fördelarna med avtal med Ryssland. Samtidigt ser vi hur den nuvarande situationen leder till ökad kontroll över media och att Ukraina går mot ett mer auktoritärt styre, säger Jakob Hedenskog.

 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI
Totalförsvarets forskningsinstitut
164 90 Stockholm

Tel: 08-555 030 00
Fax: 08-555 031 00

Orgnr: 202100-5182