Jag accepterar att kakor lagras på min dator

Läs mer

Rysk oro för terrorattentat under Sotji-OS

2012-08-07
Sommar-OS i London har varit en bländande idrottsfest. Men i skuggan av de rent idrottsliga tävlingarna finns alltid risken för terrordåd. Ett av de länder som varit hårdast drabbat av terrorhotet under de senaste åren är Ryssland, som står värd för de nästa olympiska vinterspelen i Sotji 2014.

Relaterat material

– Ett lyckat terrordåd riktat mot ett olympiskt spel skulle ge en närmast oslagbar publicitet för en terroristgrupp, så det är närmast osannolikt om inte någon ens försökte vare sig i London eller i Sotji, menar Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Sotji ligger inte långt från den våldsdrabbade regionen Nordkaukasien i södra Ryssland, där bland annat Tjetjenien ligger. Närmast dagligen inträffar terrorattacker eller rebellrelaterat våld med dödlig utgång i Nordkaukasien, där islamistiska rebellgrupper är aktiva. Men medan ett terrordåd i Moskva får relativt stor uppmärksamhet i väst så omnämns ett bombdåd i Nordkaukasien knappast utanför Ryssland.

Farhågorna för att islamistiska rebeller i Nordkaukasien skulle kunna komma att använda sig av utländska turister som måltavlor under Sotji-OS, är välgrundade menar Hedenskog, som arbetar på en rapport om Rysslands syn på terroristhotet i Nordkaukasien och har skrivit ett kapitel i en kommande internationell publikation om Sotji.

– Ryssland riskerar att ställas inför säkerhetsproblem som överträffar tidigare olympiska spel i historien. Rebellernas aktiviteter har ökat under de senaste åren och de ryska myndigheterna har fått allt svårare att hantera situationen. Därtill tenderar våldsspiralen i regionen att vidgas och närma sig alltmer Sotji. Risken finns att situationen i Nordkaukasien övergår i något som kan liknas med ett lågintensivt inbördeskrig, säger Jakob Hedenskog.

Läs mer i artikeln ”Terrorhotet mot Sotji-OS oroar Ryssland” av Jakob Hedenskog i Strategisk utblick 2011

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI
Totalförsvarets forskningsinstitut
164 90 Stockholm

Tel: 08-555 030 00
Fax: 08-555 031 00

Orgnr: 202100-5182