Jag accepterar att kakor lagras på min dator

Läs mer

Fyrverkeritest på Friends Arena

2013-09-12
Det bränns allt oftare pyroteknik på läktarna under fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang. När Rikspolisstyrelsen ville testa hälsoaspekterna av röken från fyrverkerierna tog man hjälp av FOI:s experter.

Det har bänkat sig ett 50-tal personer från räddningstjänst, polis, supporterorganisationer och andra intresserade på läktaren. De sitter nära målet på norra kortsidan i Friends Arena i Stockholm för att se när Reine Adolfsson, forskningsingenjör vid FOI, bränner av ett stort antal fyrverkeripjäser bakom målet.

Bakgrunden är att så kallade bengaler och andra fyrverkeripjäser blir allt vanligare under idrottsevenemang, främst fotbollsmatcher. Förutom brandfaran så leder röken från fyrverkeripjäserna till hälsorisker. Riskerna ökar dessutom genom att allt fler arenor får tak.

–  Det är inte en fråga om OM det kommer att ske en olycka utan NÄR, säger Isabel Thorén, polisintendent.

Polisen vill därför titta på möjligheten delvis byta taktik, så att bengaler gjorda för inomhusbruk, med bland annat en lägre rökutveckling, ska få användas under kontrollerade former för att få bort illegala fyrverkerier. Det är också ett av förslagen i förre rikspolischefen Björn Erikssons utredning kring hur man ska få en bättre läktarkultur.

Men innan dess måste det säkerställas att inomhuspyrotekniken är ofarlig för spelare, supportrar och personal. Därför anlitade Polisen FOI för att genomföra ett större test på Friends Arena. Där antändes först ett antal inomhusbengaler – i en serie om 5, 20 och 40 pjäser. Senare antändes även 40 illegala utomhusbengaler och 40 nödbloss, för att även mäta hur farlig röken från dessa illegala fyrverkeripjäser är.

– Runt arenan har vi riggat mätutrustningar med pumpar och mätfilter. Filtren ska analyseras på FOI och på Yrkesmedicinska kliniken vid Örebro Universitetssjukhus, berättar FOI:s projektledare Helena Hansson.

En rapport med testresultaten kommer att publiceras under hösten.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI
Totalförsvarets forskningsinstitut
164 90 Stockholm

Tel: 08-555 030 00
Fax: 08-555 031 00

Orgnr: 202100-5182