Meny

Totalförsvarets forskningsinstitut

Riksdagsvalet 2018

I samband med riksdagsvalet 2018 utfördes två studier på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Här samlar vi information om uppdragen.

Twitter bird robot

Shutterstock/Leo Blanchette

På uppdrag av MSB studerade Data science-gruppen digitala aspekter av valet. Dels studerades hur automatiserade konton (så kallade botar) användes på Twitter i samband med diskussioner kring valet och dels studerades diskussioner om och hot mot valets genomförande. De två projekten beskrivs utförligare nedan.

Automatiserade konton

I projektet automatiserade konton undersöktes hur botar användes i diskussioner om valet på Twitter. Genom maskininlärning utvecklades en metod för att känna igen om ett konto var en bot eller ett genuint konto. Modellen användes sedan för att avgöra om kontona som diskuterade valet var botar eller genuina.

Klicka här för att läsa rapportenPDF.

Innan valet släpptes en kortare rapport som finns att läsa på sidan för rapportsammanfattninglänk till annan webbplats.

Digitala diskussioner om genomförandet av riksdagsvalet 2018

I projektet undersöktes ett antal kommentarsfält i olika digitala miljöers för att få en uppfattning om hur genomförandet av valet diskuterades. Studien belyser några av de uppfattning om valets genomförande som figurerar i sociala medier.

Klicka här för att läsa rapporten.PDF

 

 

Dela sidan

Senast uppdaterad: 2019-03-06