Kontakt

Afrika

Utvecklingen och situationen i Afrika, samt förändringar i omvärldens relation till afrikanska länder, har lett till ett ökat behov av kunskap om afrikanska säkerhetsfrågor. FOI:s Afrikagrupp studerar politisk, militär, ekonomisk och social utveckling i Afrika med fokus på den säkerhetspolitiska utvecklingen och breda strategiska trender.

UN flygplan i motljus

FOI:s Afrikagrupp arbetar främst på uppdrag av Regeringskansliet och Försvarsmakten, men även av internationella organisationer som FN. Tematiskt arbetar gruppen brett och följer konflikter, externa aktörers intressen och närvaro, samt den säkerhetspolitiska arkitekturen för fred och säkerhet i Afrika. Förutom generell uppföljning och analys av den afrikanska säkerhetssituationen hanterar Afrikagruppen en stor bredd av sakfrågor inom säkerhetspolitik och utveckling, exempelvis:

  • Analys av länder, regioner och aktörer
  • Radikalisering, terrorism och motåtgärder
  • Ekonomisk analys samt analys av råvarutillgångar och råvaruflöden
  • Kvinnor, fred och säkerhet
  • Konfliktförebyggande åtgärder, säkerhets­sektorreform (SSR) och program för avväpning, demobilisering och återintegrering av tidigare stridande (DDR)
  • Civil-militär samordning i multifunktionella insatser

Fokus ligger på frågeställningar med särskild relevans för Sverige och Europa.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Studier i afrikansk säkerhet publicerar ett par gånger per år ett nyhetsbrev som innehåller information om projektets verksamhet och länkar till de senaste publikationerna.

Anmäl dig här för att få nyhetsbrevet direkt till din e-postadress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter din anmälan kommer ett e-postmeddelande till den adress du angivit där du måste göra en bekräftelse. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Afrikagruppen vid FOI är ett forskarkluster med bred expertis inom säkerhetspolitisk analys med bäring på den afrikanska kontinenten.

Anna Ida Rock Projektledare, forskare (specialiserad på Afrikas horn)

Carina Gunnarson Biträdande projektledare, förste forskare (specialiserad på fransk Afrikapolitik, fransktalande Afrika, organiserad brottslighet)

Samuel Neuman Bergenwall Förste analytiker (specialiserad på Indien och Gulfstaterna i Afrika)

Elin Hellquist Förste analytiker (specialiserad på militära insatser, den Afrikanska unionen)

Erika Holmquist Förste forskare (specialiserad på Etiopien)

Gabriella Körling Forskare (specialiserad på Sahelregionen)

Aron Lund Analytiker (specialiserad på Nordafrika)

Olivier Milland Analytiker (specialiserad på icke-statliga väpnade grupper, Sahel och Västafrika, Moçambique samt den afrikanska freds- och säkerhetsarkitekturen, APSA).

Karolina Lindén Biträdande analytiker (specialiserad på Sudan samt Ryskt inflytande i Afrika).

 

Associerade forskare:

Eva Hagström Frisell Forskningsledare

Michael Jonsson Forskningsledare

Carl Michael Gräns Forskningsledare

Lovisa Mickelsson Biträdande analytiker

Per-Erik Nilsson Forskare

Emma Sjökvist Analytiker

Karl Sörenson Förste forskare

Kajsa Tidblad-Lundholm Biträdande analytiker 

Vi erbjuder tidvis praktikplatser. Aktuella utlysningar hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Våra praktikplatser lämpar sig bäst för studerande på magister/masternivå och vi prioriterar heltermins­praktiker.

Rapporter

Kontakt

Senast uppdaterad: 2024-02-09