Kontakt

Asien

FOI:s Asienprogram studerar den säkerhetspolitiska utvecklingen i och kring Östasien och Sydasien. Tematiskt är forskningen inriktad mot stormaktskonflikter, militär förmåga och maktprojicering, regionala konfliktzoner, regionala samarbeten, och inrikespolitisk utveckling. Tyngdpunkten ligger på frågeställningar med särskild relevans för Sverige och Europa.

Två kinesiska soldater patrullerar.

Till de områden och teman som kontinuerligt studeras hör:

  • Stormaktsintressen i den Indopacifiska regionen
  • Kinas militära förmåga och maktprojicering
  • Säkerhetsproblematik i Sydasien
  • Säkerhetspolitiska konfliktzoner, exempelvis koreanska halvön, Taiwansundet och Sydkinesiska havet

Asienprogrammet upprätthåller också en förmåga att studera andra ämnen och närliggande regioner vid behov, och deltar ofta i ämnesöverskridande studier med andra kompetensgrupper på FOI.

Programmet är baserat vid FOI:s huvudkontor i Kista, och bland uppdragsgivarna finns Regeringskansliet, Försvarsmakten och andra myndigheter.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Asienprogrammet publicerar ett par gånger per år ett nyhetsbrev som innehåller information om projektets verksamhet och länkar till de senaste publikationerna.

Anmäl dig här för att få nyhetsbrevet direkt till din e-postadress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter din anmälan kommer ett e-postmeddelande till den adress du angivit där du måste göra en bekräftelse. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Oscar Almén, Projektledare, docent, forskare (specialiserad på Kinas inrikes- och utrikespolitik)

Christopher Weidacher Hsiung, Fil. Dr, forskare (specialiserad på stormaktspolitik i Asien, Kinas utrikes-och säkerhetspolitik, Kina-Ryssland-relationen, Kinas intressen och politik i Arktis)

Johan Englund, Fil. Dr., forskare (specialiserad på stormaktspolitik i Asien, Kinas utrikes- och säkerhetspolitik samt utvecklingen i Taiwansundet)

Samuel Neuman Bergenwall, Förste analytiker (specialiserad på Indien, Arabiska gulfen och Levanten)

Frida Lampinen, Biträdande analytiker (specialiserad på utrikes- och säkerhetspolitik på Koreanska halvön samt Kinas teknologipolitik)

Associerade forskare

Per Olsson, Senior analytiker (Kinas militära modernisering och Kinas ekonomi)

Tobias Junerfält, Biträdande analytiker

Rapporter

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

Kontakt

Senast uppdaterad: 2024-05-29