Samverkansplattformen H2020: Säkra samhällen
FOI drev Samverkansplattform H2020: Säkra samhällen för att säkerställa tillvaratagande av utvecklingsmöjligheterna i EU:s ramprogram Horisont 2020 för svensk samhällssäkerhet och krisberedskap. Projektet finansierades av MSB. Basen var FOI:s erfarenheter från medverkan i över 150 EU-finansierade projekt. Utvecklingen av plattformen gjordes av FOI i dialog med både MSB, och VINNOVA, som arbetar med att stödja och stimulera olika aktörers deltagande i EU.

Ett viktigt syfte med plattformen var att samla de svenska aktörernas behov och verka för att de beaktades när ansökningar formulerades. Man välkomnade därför alla svenska krisberedskapsaktörer att medverka i plattformen. Man hjälpte till med lotsning till kunskaper från redan genomförda projekt, med stöd för att matcha utvecklingsbehov till möjliga s.k. utlysningstopics, och med mötesplatser för aktörer, både de med liknande utvecklingsbehov och de som ville formulera ansökningar.
Tidplanen styrdes av EU:s årligen återkommande utlysningar av medel inom samhällsutmaningen Säkra samhällen.
Inom EU:s program för Säkra samhällen fanns följande delområden:
- Protecting the infrastructure of Europe and the people in the European smart cities. Här återfinns frågor som rör skydd mot, och upptäckt, och hantering av såväl fysiska som cyberhot mot kritisk infrastruktur i Europa samt hur smarta och säkra städer kan byggas.
- Disaster- Resilient Societies - safeguarding and securing society, including adapting to climate change. Här återfinns frågor om krisberedskap, resiliens, räddningstjänst, klimatanpassningsåtgärder, lägesbild, skydd av kritisk infrastruktur samt interoperabilitet och samverkan.
- Fight against Crime and Terrorism. Här återfinns forensik och utveckling av t.ex. polisiär verksamhet, utveckling av nya metoder för att förhindra och lagföra cyberbrottslighet, säker identitetshantering samt förståelse för mekanismer kring social oro och radikalisering.
- Border and External Security. Här återfinns frågor rörande gränsövervakning, sjöräddning, åtgärder mot smuggling, effektiva gränskontroller, säkra och effektiva logistik- och transportflöden, informationssystem och katastrofhjälp.
- Digital Security. Här återfinns informations- och cybersäkerhet, skydd av kritisk infrastruktur, integritetsfrågor, säkerhet i e-tjänster, och ekonomisk säkerhet.