Meny

Totalförsvarets forskningsinstitut

”Jag utvecklar helt ny teknik från idé till verklighet”

Som forskningsingenjör på FOI inom Telekrig mot radiosystem jobbar Erik Carlsson med att utveckla lösningar för framtida radiosystem. Trots att han är relativt ny på jobbet får han redan mycket eget ansvar i projekten.

Man som håller i en antenn

Erik Carlsson, Telekrig mot radiosystem

Examensarbetet hos FOI blev vägen in för elektronikingenjören Erik Carlsson. Han hade fått upp ögonen för FOI på en arbetsmarknadsmässa och blivit imponerad av den forskning som bedrivs hos FOI.

– Jag tyckte att det var väldigt spännande att se forskning som fungerade i verkligheten. Det är klart att det finns andra ställen som också jobbar med spännande lösningar men här finns det en chans att vara med från ax till limpa, något som jag gillar, säger Erik.

Både labb och natur

Det är svårt att beskriva en vanlig dag på jobbet. Beroende på vilket projekt Erik jobbar med sitter han antingen med i en arbetsgrupp i labbmiljö för att försöka lösa olika problem, men han kan lika gärna åka ut i skogen för att testa hur utrustningen faktiskt fungerar.

– Vill du ha rigida arbetsuppgifter där du får göra samma sak hela tiden så tror jag inte att det här jobbet passar dig. Jag får ständigt nya utmaningar och eftersom vi ofta jobbar med egenbyggda grejer så är det vi som byggt dem som bäst förstår dem. Jag lär mig något nytt varje vecka.

Från idé till testning

Till skillnad från mycket annan forskning jobbar vi sällan med att bygga en del av en lösning, utan ofta handlar det om att utveckla ett tekniskt system från idé till testning i verkligheten.

– Enkelt sagt handlar våra uppdrag antingen om att agera expertstöd, där vi ska tycka något, eller att vi ska utveckla nya saker – saker som inte finns. Jag träffade en kollega som har jobbat här i tolv år och aldrig arbetat med samma sak två år i rad.

Göra karriär på bredden

Organisationen beskriver Erik som platt. Att göra karriär på FOI handlar ofta om att utvecklas på djupet inom ett område eller att få ännu bredare kunskaper.

– Det finns många roller att ta i olika projekt, men sedan finns de som bara vill jobba med signalbehandling och då finns det möjlighet att göra det också. Även om vi har chefer och projektledare är det ingen som är förmer än någon annan. De som vet bäst inom ett område är de som jobbar med det varje dag. Vi satt med ett problem för några månader sedan där någon föreslog att vi skulle ta in en person utifrån som stöd, men då poängterade en annan kollega att det kunde bli svårt då de bästa inom det området redan satt i rummet.

FOI:s forskning i framkant

Inom området telekrig, som främst är en term som används inom Försvarsmakten, är FOI:s forskning i absolut framkant. Detta gör att många av de som jobbar här är ledande experter inom sina områden.

– Jag körde fast i ett problem för ett tag sedan och försökte googla på det för att se hur andra gjort. Jag fick inga träffar. Då förstod jag att det kanske bara är jag som sitter och tittar på det här. Det är klart att andra nationer än Sverige kanske också forskar på det men mycket är hemligt och det är svårt att hitta information. Lösningen blev att jag fick jag sätta mig och räkna på problemet själv i stället.

Senast uppdaterad: 2019-11-19