Rikard Berglund, telekrig mot radiosystem

Rikard Berglund lämnade ett jobb som programmerare inom industrin för att i stället bli forskningsingenjör på FOI inom Telekrig mot radiosystem. Tekniken, kollegorna och möjligheten att forma sin karriär gör att han fortfarande trivs efter sju år på jobbet.

Mani labb

Att jobba som programmerare inom industrin innebär ofta att du jobbar med en liten del av projektet och sedan lämnar det vidare. Ibland kan det dröja flera år innan du ser en färdig produkt. Rikard Berglund var sugen på att prova något annat och på FOI där du oftast är med från början till slut av utvecklingen, blev en perfekt matchning.

– Jag hade aldrig jobbat med försvar eller liknande tidigare, men sedan skolan hade jag jobbat med realtidssystem vilket vi pysslar mycket med här. Tekniken var framför allt det jag blev intresserad av från början, säger Rikard.

VHDL-programmerare och projektledare

En stor del av verksamheten är hemlig så det går inte att berätta exakt vad Rikard och hans kollegor jobbar med på dagarna, men mycket handlar om realtidssystem och signalbehandling. Rikard är i första hand VHDL-programmerare, men har under de senaste åren tagit på sig mer ansvar och är även projektledare.

– Första åren var det bara programmering som gällde för mig, men sedan har jag fått fler ansvarsuppgifter- och områden. Här är det möjligt att styra sin egen utveckling och jag har tagit på mig mer ansvar för att jag ville utmana mig själv. Om jag en dag skulle vilja gå tillbaka till att bara programmera igen så kan jag göra det.

Teknik i framkant

Ofta är det Försvarsmakten som behöver resultaten som projekten resulterar i. Det innebär att forskarna använder sig av teknik i framkant och ofta måste lösa utmaningar som få andra, om ens några jobbat med tidigare. Dessutom förändras teknik och hotbild hela tiden.

– Vi har en atmosfär där du alltid kan fråga en kollega. Det finns alltid folk som stöttar upp ifall det skulle bli problem. Eftersom vi jobbar med forskning så kan det ibland vara svårt att veta hur svåra vissa uppgifter kommer att vara på förhand.

Bygga, testa, felsöka

Uppdragens natur gör också att all utveckling görs inom FOI. Något som innebär att många av de inblandade i projektet är med hela vägen. Allt från byggande till testning och felsökning av system.

– Vi jobbar inte med några gigantiska projekt som man ofta gör inom industrin. Ofta jobbar vi i en projektgrupp på tre till tio personer, vilket gör att vi blir ganska tajta inom varje grupp. Du kan sitta inne på ditt kontor, men ofta hamnar vi i labbet när vi utvecklar produkterna. Att vara med från idé och teori till utveckling och testning gör att vardagen blir otroligt varierande. Vissa dagar kan du sitta ute i skogen och göra tester, något som är ovanligt för andra programmerare.

Senast uppdaterad: 2020-06-23