Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som arbetar med att ta fram metoder för att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.
Centrumet är ett samarbete mellan Totalförsvarets forskningsinstitut, Sveriges lantbruksuniversitet, Statens veterinärmedicinska anstalt, Livsmedelsverket och Jordbruksverket med finansiering från Formas. Vårt arbete riktar in sig på fyra typer av krigsföring: kemisk, biologisk, ekonomisk- och informationskrigföring. Syftet med centrumet är att utveckla nya metoder för att upptäcka och hantera antagonistiska hot, och ta fram åtgärdsstrategier för och tillsammans med aktörer inom livsmedelssystemet.

Sveriges livsmedelssystem står inför stora utmaningar: Klimatförändringarna, förlust av biologisk mångfald, sårbarhet i handelssystemen och försörjningskedjorna och de geopolitiska spänningarna har ökat behovet av ett väl genomtänkt beredskapsarbete. En antagonist kan både i krig och i fred attackera livsmedelsförsörjningen i syfte att skapa kaos eller vinna fördelar.
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap arbetar med att utveckla nya metoder för att upptäcka antagonistiska hot mot livsmedelssystemet och testa och utvärdera skyddsåtgärder. Genom metodutveckling, övningar och utbildningar för aktörer inom livsmedelssystemet arbetar centrumet med att stärka förmågan att upptäcka och avvärja attacker mot vårt livsmedelssystem inom fyra fokusområden - biologiska och kemiska hot, samt information och ekonomisk krigföring.

Biologisk krigföring
Att upptäcka och hantera risker med smittämnen eller andra skadliga organismer som avsiktligt sprids till människor, djur eller växter är en komplex och tvärsektoriell utmaning. Vi arbetar bland annat med att utveckla nya metoder för övervakning genom att samla in och analysera DNA från luftfilter, något som visat sig vara effektivt för att spåra och identifiera organismer.
Kemisk krigföring
För att upptäcka ett potentiellt farligt ämne i mat eller dricksvatten behöver man i dagsläget använda analysmetoder som kräver att man vet vilket kemiskt ämne man letar efter i förväg. Med hjälp av nya tekniker som vidareutvecklas inom centrumet ska det istället bli möjligt att utföra analyser utan att i förväg veta vilket kemiskt ämne man letar efter. På så sätt ökar möjligheten att upptäcka avsiktlig spridning av kemiska stridsmedel eller andra skadliga kemikalier.


Ekonomisk krigföring
Vi analyserar de ekonomiska konsekvenserna av informations-, biologisk och kemisk krigföring på den svenska livsmedelssektorn. Detta inkluderar både direkta effekter som förlust av produktion och intäkter som en konsekvens av t ex smittor, och indirekta effekter som att handelshinder och sanktioner skulle kunna införas som en följd av faktiska smittor eller rykten om smittor i svensk livsmedelsproduktion.
Informationskrigföring
Det saknas i dag kunskap om hur informationskrigföring kan påverka livsmedelssektorn. Inom centrumet undersöker vi bland annat hur informationsmanipulation kopplat till livsmedelssystemet har används i Rysslands krig mot Ukraina. Vi utvecklar också strategier för att hantera informationskrigföring, som i syfte att skada Sverige, riktas mot livsmedelssystemet.
