Omhändertagande av CBRN-skadade vid akutmottagning

Instruktörsutbildningen för Omhändertagande av CBRN-skadade vid akutmottagning.

Två utbildningar för blivande instruktörer inom Omhändertagande av CBRN-skadade vid akutmottagning, OSA, genomförs av Totalförsvarets forskningsinstitut tillsammans med Folkhälsomyndigheten på uppdrag av Socialstyrelsen under våren 2025. Vårt mål är att utbildningen därefter kommer erbjudas några gånger per år.

Syftet med instruktörsutbildningen är att utbilda nya instruktörer som efter genomgången utbildning självständigt kan genomföra OSA i sin egen region i syfte att sprida kunskap om omhändertagande av skadade vid akutmottagningen efter en CBRN-händelse på bred front i Sveriges regioner.

Innehåll:

Utbildningens upplägg med exempel på kunskapsmål:

Dag 1 och 2 – Basutbildning CBRN, med kunskapsmål inom bl.a:

  • Grundläggande kännedom om kemiska egenskaper och toxiska effekter
  • Grundläggande kännedom om olika sjukdomsframkallande biologiska ämnen
  • Grundläggande kännedom om fysikaliska egenskaper för de olika strålslagen
  • Medicinskt omhändertagande
  • Personlig skyddsutrustning, teori och praktik
  • Personsanering, teori och praktik

Dag 3 - Instruktörsutbildning

  • Fördjupande kunskaper
  • Scenariobaserad träning
  • Instruktörsträning

Målgrupp

Målgrupp för instruktörsutbildningen är befintliga eller blivande regionala instruktörer i omhändertagande av CBRN-skadade vid akutmottagning och infektionsklinik.

Anmälan

Anmälan sker via anmälningsformulär (se länkar nedan). Det är begränsat antal platser till utbildningen, därför ser vi att max två instruktörer per region per utbildningstillfälle är lämpligt. Om en region önskar anmäla fler deltagare än två så ställs dessa i kö och erbjuds deltagande i mån av plats. Anmälan stänger fyra veckor innan genomförandet.

Anmälan till 1-3 april 2025 i Göteborg - Fullbokat

Anmälan till 6-8 maj 2025 i Stockholm - Fullbokat

Övrigt

För att utbildningen ska bli så relevant som möjligt så önskar vi information om vilken personlig skyddsutrustning som regionen använder, samt att varje deltagare tar med egen personlig skyddsutrustning för de praktiska momenten. För att kunna förevisa och öva säker avklädning så är det önskvärt att skyddsdräkten kan kasseras efter genomförd utbildning.

Utbildningen finansieras av Socialstyrelsen och är därför kostnadsfri för deltagarna. Det är dock viktigt att notera att deltagarna själva ansvarar för kostnader relaterade till resa och boende i samband med utbildningen.

Kontakt

Om du har frågor kring utbildningen, kontakta forskningsingenjör Lillemor Örebrand.

Lillemor.orebrand@foi.se

 

 

Senast uppdaterad: 2025-01-31