Kriget mot Ukraina
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har avsevärt försämrat säkerhetsläget i Sveriges närområde. Ukrainas säkerhet och dess rätt till självförsvar är därför av stor betydelse för både Sverige och våra allierade i Nato.

FOI har länge följt utvecklingen i Ryssland och Ukraina, men efter invasionen intensifierades forskningen ytterligare. Forskningen omfattar flera områden, inklusive strategisk kommunikation, cyberförsvar, användning av ny teknologi samt djupgående studier av Ryssland.
På denna sida samlar vi utvalda texter, poddar och annat material från FOI som på olika sätt belyser kriget och dess konsekvenser.

FOI:s utökade uppdrag att stötta Ukraina
I samband med stödpaket 18 får FOI ytterligare 171 miljoner i anslag för att utöka stödet till Ukraina. Sedan stödpaket 16, som kom sommaren 2024, driver FOI två projekt för att stödja Ukraina. Stödpaket 18 innebär alltså att stödet från FOI ökar markant. FOI kommer bland annat att bidra med analysstöd inom materiel och mjukvara samt utbildningsinsatser för minröjning.
Glimt – vårt nya vapen för Ukrainas frihet
Glimt är ett projekt som drivs av FOI på uppdrag av svenska regeringen. Projektet genomförs i nära samarbete med ukrainska myndigheter. Utgångspunkten för projektet är att med kollektiv intelligens som vapen kan vi tillsammans skapa en säkrare och mer förutsägbar värld.
Besök Glimt.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ukraina står emot angrepp på kraftsystemet
Trots Rysslands omfattande angrepp på Ukrainas kraftsystem lyckades landet gång efter annan hantera elavbrotten. God samordning, snabba reparationer och ett effektivt luftvärn spelade stor roll, skriver forskare vid FOI i en rapport.
Kriget mot Ukraina – ett skyttegravskrig med ny teknik
Karaktären på Rysslands krig mot Ukraina har utvecklats till något som kan liknas vid första världskrigets skyttegravskrig – fast med modernare teknik. En utveckling som experter inte hade förväntat sig.
