31 januari 2014

FOI om säkerheten kring OS i Sotji

Olympiska vinterspelen invigs den 7 februari i Sotji i Ryssland. Vi frågar därför Jakob Hedenskog, forskningsledare och Rysslandsexpert vid FOI, om den säkerhetspolitiska situationen i området.

Vad är bakgrunden och hur ser situationen ut? 
Sotji ligger i Krasnodar Kraj (Krasnodarterritoriet) vid Svartahavskusten i södra Ryssland. Läget i själva territoriet är relativt lugnt, men staden Sotji ligger i sig nära flera konflikt- och problemområden. Alldeles söder om Sotji ligger den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien som Ryssland erkände som självständig stat efter kriget med Georgien 2008. Men framför allt ligger Sotji på tröskeln till Nordkaukasien, som är ett verkligt problemområde i Ryssland. Nordkaukasien består av ett antal var och en för sig små etniska republiker såsom Dagestan, Tjetjenien, Ingusjien, Nordossetien, Kabardino-Balkarien och Karatjaj-Tjerkessien. Några av dessa tillhör de fattigaste, mest korrupta och misskötta regionerna i hela Ryssland. Sedan de båda Tjetjenien-krigen på 1990-talet har våldet mellan separatistiska rebeller och myndigheterna exploderat i regionen. En rad terrordåd med mer eller mindre tydlig koppling till Nordkaukasien har också inträffat i Ryssland. Bland de mest kända hör gisslantagningen på en teater i Moskva 2002 och på en skola i Beslan, Nordossetien, 2004. Bara det sistnämnda dådet krävde 338 människoliv, varav 155 barn. På senare år har vi självmordsbombningarna som inträffade på snabbtåget Nevsky Express mellan S: Petersburg och Moskva 2009, i Moskvas T-bana 2010 och på flygplatsen Domodedovo i Moskva 2011. För några veckor sen tog dagestanska jihadister på sig ansvaret för de två bombdåden i Volgograd i december 2013, som tillsammans krävde över 30 människors liv.  Från att tidigare ha varit en tjetjensk separatiströrelse har rebellrörelsen spritt sig till övriga republiker i regionen och fått en mer Islamistisk karaktär. Bara under 2013 krävdes över 500 människoliv bland civila, rebeller och poliser i samband med rebellrelaterat våld i Nordkaukasien. 

Vad tror du är det värsta som kan hända i Sotji under olympiska spelen?
Det som allmänheten och arrangörerna fruktar mest är terrordåd under själva spelen. Islamiströrelsen Kaukasiska Emiratet, som har som mål att utropa en islamistisk stat under Sharia-lagar i Nordkaukasien, har hotat att utföra terrordåd i samband med OS. Normalt opererar dessa rebellgrupper långt ifrån världens mediafokus, men nu har de fått en chans att visa vad de kan när världens blickar är riktade till en plats i anslutning till deras operationsområde. Även om säkerheten kommer att vara hög under OS kan uppmaningarna inspirera någon ”ensam galning” att utföra ett terrordåd.

Media i Sverige har diskuterat OS-bygget, mänskliga rättigheter och miljöförstöring – men hur ser opinionen i Ryssland på OS i Sotji och den säkerhetspolitiska situationen? 
Det är blandat. Många tycker förstås att det är roligt att Ryssland får arrangera ett så stort evenemang, andra oroar sig nog för säkerheten. Mycket kritik har framförts över hur OS-byggena förstört staden Sotji och den omgivande naturen, liksom om hur många av stadens invånare tvingats flytta för att ge plats för nya motorvägar och arenor. En del undrar vad som skall hända med arenorna efter spelen. Inte många väntas åka till Sotji, som är känt som badort och semesterparadis på sommaren, för att utöva vintersport. För första gången i historien kommer ett vinter-OS genomföras i en subtropisk klimatzon. Också de eländiga levnadsvillkor som de utländska gästarbetarna, varav många från Centralasien, som byggt arenorna lever under har upprört många. Det är dock inte mycket av kritiken mot spelen som når ut till den stora massan i Ryssland, men den finns rikligt representerad på Internet.  När den officiella hemsidan för Sotji-OS, www.sochi2014.com, nyligen genomförde en opinionsundersökning med frågan ”Ser du fram emot de olympiska spelen?” blev resultatet nedslående för arrangörerna. Trots att det fanns hela fyra alternativ som i olika hög grad svarade ”Ja” på den frågan och ingen möjlighet att svara nej, fick istället fick alternativet ”Annat” hela 69,24% av rösterna.  

Putin har uttryckt att han kommer bekämpa terrorism med alla medel – vad kan han göra?
Säkerheten kommer att vara rigorös och har varit så kring Sotji i flera veckor i förväg. En säkerhetsstyrka på officiellt 100 000 man från säkerhetstjänsten FSB, inrikesministeriet (poliser) och de Väpnade Styrkorna (militärer) är inkallade för att upprätthålla säkerheten under spelen.  Drönare, sonarsystem och andra avancerade tekniska system kompletterar den massiva personalinsatsen. Den förhöjda säkerheten i Sotji under själva OS kan göra det attraktivt för en terrorgrupp att slå till mot någon annan plats i Ryssland där säkerheten inte är lika rigorös. På så sätt skulle gruppen kunna nå i princip samma effekt – att förstöra Putins fest och få uppmärksamhet i media för sin sak – med enklare medel. Trots att Volgograd-bombningarna skedde fem veckor före de olympiska spelen och på en plats ganska långt ifrån Sotji tolkades dessa som en förvarning om vad som skulle kunna ske under OS. Många befarar också att Ryssland, oavsett om det sker ett terrordåd under spelen eller ej, kommer göra en kraftansträngning för att slå ut rebellgrupperna i Dagestan, där våldet accelererat på senare år, när väl OS är över. Detta skulle kunna leda till en ytterligare våldsspiral med följder som skulle bli svåra att överblicka i regionen.

Jakob Hedenskog, FOI.