5 december 2014

Putins årliga linjetal: Vi är starka och vi tror på oss själva

Rysslands president Vladimir Putin har hållit sitt årliga tal till båda kamrarna, federationsrådet och duman. I en ny briefing från FOI analyseras Putins tal.

På morgonen den 4 december dominerades ryska medier av oroande nyheter om terrorister och döda i Groznyi - en påminnelse om att norra Kaukasus fortfarande är en instabil region inom Ryska federationen. Tidigare samma vecka nådde rubeln en rekordlåg nivå mot dollarn samtidigt som oljepriset sjönk under 70 dollar per fat. Mot denna bakgrund höll president Putin sitt årliga linjetal.

Tonen var hård och kompromisslös när det gäller Krim och Ukraina. Talet innehöll alla delar av den nuvarande politiska ledningens syn på rysk nationalism, historia och väpnade styrkor.

Putins medicin för den svaga rubeln är inte att bygga förtroende för den ryska ekonomin, den ryska centralbanken och regeringen. Istället planerar han samordna aktiviteter för att förhindra spekulation. "Myndigheterna vet vilka dessa spekulanter är och det finns instrument för att påverka dem, det dags att använda dessa instrument."

Läs mer om Putins tal i en ny briefing från FOI: Putin's Annual Address: We are strong and we believe in ourselves, av Gudrun Persson och Carolina Vendil Pallin