2 februari 2015

Nytt FOI-projekt ska stoppa hemmagjorda bomber

Hemmagjorda bomber blir allt vanligare i terror­attentat. I ett nytt projekt fortsätter FOI forskningen för att förhindra att vanliga produkter kan användas som sprängmedel.

Självmordsbombaren i Stockholm, Anders Bering Breiviks bomb i Oslo och bombdåden vid Boston Marathon. Gemensamt för samtliga attentat var hemma­gjorda bomber. I ett nytt europeiskt projekt har FOI målsättningen att fortsätta den hittills framgångs­rika forsk­ningen som har lett till ett minskat hot om att dagligvaror ska användas i tillverkningen av hemmagjorda bomber.

– Genom att förändra kemiska egenskaper i dagligvaror kan vi göra så att de inte längre kan användas som sprängmedel, säger Malin Kölhed, forskningsledare vid FOI.

Processen kallas för inhibering. Samtidigt som den förhindrar att dagligvaror kan användas för att tillverka hemmagjorda bomber ska den heller inte påverka produktens användning eller ge andra bieffekter.

– Inhiberingen kan exempelvis aktiveras när man försöker koncentrera upp ett ämne. Det är viktigt att det vi tillsätter inte är farligt för människor och miljön, säger Malin Kölhed.

Syftet med projektet är också att öka kunskapen om garagetillverkningen, som recept, metoder och instrument. Informationen ska sedan delas med bland annat polisen och att de som stiftar nya lagar ska kunna göra det med vetenskapligt verifierade fakta som grund.

– Under projektet kommer vi att testa Breiviks tändkedja och se hur lätt den är att återskapa, Säger Malin Kölhed.

Inom ramarna för projektet kommer FOI även att analysera tillverkningsrester från hemmagjorda bomber.

– Efter bombdåden i London 2005 hittades många kemiska spår. I vår forskning syftar allt till att göra det svårare för terrorister att lyckas med tillverk­ningen och detoneringen av sina bomber och att ge polisen större möjligheter att upptäcka misstänkta bombfabriker i tid, säger Malin Kölhed.