14 oktober 2015

Välbesökta CBRNE-dagar i Umeå

Onsdagen den 30 september samlades ett stort antal experter i Umeå för årets ämnes­dagar inom CBRNE. På plats i Filmstaden fanns nära 50 myndigheter, forsknings­organisationer, besluts­fattare, experter, utländska representanter och flera företag.

Försvarsminister Peter Hultqvist inledde CBRNE-dagarna med att konstatera att det är väldigt positivt med det starka kluster som finns i Umeå inom detta sakområde. Och hans syn på saken är lätt att förstå.

– Här finns många synergieffekter att ta vara på när vi är så många kvalificerade specialister i ett geografiskt kluster, konstaterar Mats Strömqvist, avdelningschef vid FOI för CBRN-skydd och säkerhet.

I Umeå finns flera aktörer inom CBRNE-området. FOI:s avdelning för CBRN-skydd och säkerhet, Total­försvarets skyddscentrum hos Försvarsmakten och Umeå universitet med det Europeiska CBRNE-centret. Dessutom placerar nu Polismyndigheten sin nod för CBRN-skydd i Umeå.

I sitt inledningsanförande talade Peter Hultqvist om att hotet från massförstörelse­vapen måste tas på allvar. Han framhöll också Sveriges starka position inom CBRNE och vikten av att fortsatt vara starka inom området.

Läs Försvarsministerns tal här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brett deltagande

Årets CBRNE-dagar samlade närmare 250 deltagare från cirka 50 samhällsaktörer tillsammans med fem företag verksamma inom området. De kom från bland annat MSB, Försvars­makten, Trafikverket, olika räddnings­tjänster, Kust­bevakningen och Regerings­kansliet, med en bredd som pekar på den ökade vikt som samhället lägger vid dessa frågor.

– Detta är det tillfälle på året som alla vi som jobbar med dessa viktiga frågor får möjlighet att träffas och utbyta kunskaper och diskutera problem och lösningar. Det är många som uppskattar att träffa kollegor från olika organisationer i hela Sverige, fortsätter Mats Strömqvist.

Många spännande föreläsningar

CBRNE-dagarna innebär även föreläsningar och presentationer. Det lokala perspektivet med exempel från CBRNE-händelser som verkligen inträffat, väckte stort intresse. CBRNE-dagarna avslutades sedan med en paneldiskussion i form av en ”Ebolasoffa” där fyra personer som arbetat i olika roller i Västafrika delgav sina erfarenheter, något som blev mycket uppskattat.