10 februari 2016

Webbanalys avslöjar kriminella på nätet

Genom att söka igenom och analysera stora mängder data kan FOI stödja brottsbekämpande myndigheter, till exempel med att hitta kriminella som säljer droger på internet.

På internet säljs droger, vapen och annat olagligt via illegala marknadsplatser på den så kallade ”Dark Web”. Det är gömda webbsidor där köparen och säljaren kan vara anonyma med hjälp av olika tekniskt utvecklade tjänster. Besökaren installerar mjukvara som gör att denne kan vara anonym, samtidigt som själva webbplatsens existens och fysiska adress döljs. Olagliga aktiviteter kan pågå relativt ostört och utan någon större risk för inblandning från polis eller andra myndigheter som bekämpar brott.

FOI har byggt upp en hög kompetens inom området webbanalys, som kan hjälpa polisen att hitta kriminalitet på nätet. När man jobbar med data från webben och sociala medier krävs speciella typer av hårdvara och program för att vaska fram användbar information i denna enorma mängd data. Polis, tull och andra myndigheter kan med avancerad webbanalys få en bättre förståelse för vilka typer av droger som kommer till Sverige, hur leveranser går till, olika säljare och köpare och på vilka sätt drogerna transporteras. Polisen kan också få nya möjligheter att hitta storskaliga säljare.

Tekniken utvecklas för att kunna göra avanonymisering, det vill säga att ta reda på identiteten hos en anonym kriminell användare, exempelvis någon som säljer mycket droger. Det kan göras genom att automatiskt analysera innehållet i det en person skriver, eller sättet personen skriver på, både när det gäller ämnen och personlig stil. Datorn bygger upp profiler baserat på användares texter, och matchar profilerna mot kända identiteter eller mot ett antal misstänkta. Man kan också använda sig av författarigenkänning och textanalys för att identifiera om flera olika alias på internet tillhör samma person.

Läs mer om detta på dn.se: Försvarsforskare bygger vapen mot drogsajterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster./ (FOI ansvarar inte för länkens hållbarhet)