Scenarier minskar överraskning
FOI skräddarsyr framtidsscenarier åt olika kunder. Det kan handla om geopolitiska analyser eller att framtidssäkra en bransch, kommun eller storföretag. Vinsterna av att vara förberedd är stora.
Om krisen kommer heter en rapport som branschorganisationen Business Sweden tagit fram. I den har FOI utarbetat tre geopolitiska scenarier och säkerhetspolitiska analyser som vart och ett beskriver ett möjligt säkerhetspolitiskt händelseförlopp – som tar sin utgångspunkt i en nationell eller regional konflikt.
– Utifrån scenariernas kriser och efterföljande händelseförlopp kan svenska företag se hur de påverkas ekonomiskt av internationella konflikter, säger Niklas Rossbach, förste forskare på FOI:s enhet för säkerhetspolitik i Kista.
På samma sätt kan FOI arbeta åt såväl kommuner som Försvarsmakten. I många fall kan FOI utgå från tidigare gjorda rapporter som exempelvis säkerhetsläget i länder som Kina eller Saudiarabien.
– Vi har erfarenhet av säkerhetspolitik och framtidsstudier. Men vi anpassar självklart scenarierna utifrån kundens önskemål. När det exempelvis gäller Business Sweden ville de inte gå för långt och dra förloppen hela vägen till krig, de ville ha dem så nära dagens verklighet som möjligt för sin läsekrets.
Planera för klimatförändringar
Framtidsscenarier har många användningsområden. Niklas Rossbach radar upp flera exempel.
– Det kan vara kustnära kommuner som vill förbereda sig på klimatförändringar – som följderna av en höjning av vattennivån. Det kan vara en bransch som vill planera vad en ökad robotisering inom dess nisch innebär för inhemsk tillverkning, kontra att utnyttja arbetskraft i låglöneländer.
Han berättar att nyckel är att levandegöra innehållet så att det gripbart för läsaren, vilket kräver, förutom fakta, både fantasi och språkförmåga.
– Business Sweden kallade det för att göra scenarierna litterära. Vi skojade om att de var Tom Clancy-artade, från författaren av politiska och militära thrillers.
Det handlar alltså om att minska risken att bli överraskad, oavsett område. Det som kan skilja scenarioarbetet mellan ett företag och Försvarsmakten är snarast djupet och tidsperspektivet, där den senare ofta arbetar med framtidsstudier som sträcker sig decennier fram medan företag ofta har en kortare framtidsvy.
Påverka genom framtidsbilder
– Generellt sett går det att säga att ju kortare prognoser desto svårare är det. Framtiden blir nästan aldrig som förmodat, men det vi kan visa är att framtiden inte handlar om en rak linje från nuet och framåt. Den kan se ut på olika sätt. Sammantaget minskar ett antal olika scenarier överraskningsmomentet, säger Niklas Rossbach.
Han berättar att sättet att arbeta med scenarier och framtidsanalyser inte är något nytt, det slog igenom i 1970-talets oljekris där ett av oljebolagen faktiskt hade förberett sig genom scenarier innan krisen var ett faktum.
Niklas Rossbach påpekar också möjligheten som beställaren har att påverka omvärlden genom att lyfta fram de aspekter som just de vill belysa, till exempel cyberhot eller klimatfrågor. Det sätter agendan.
– Så sker hela tiden i statliga försvarsanalyser som exempelvis Global trends från amerikanska Director of National Intelligence, säger han.
OBS!
På grund av hög arbetsbelastning har FOI begränsade möjligheter att ta fram scenarier till civila organisationer. Om din organisation är intresserad, mejla registrator@foi.se