4 december 2017

Virtualiserade IT-system måste riskbedömas

FOI har undersökt risker med så kallade virtual­iserade IT-system på uppdrag av Försvars­makten. Rätt använda finns stora vinster, men det krävs noggrann riskanalys.

datoranimerad bild

iStock Photo.

En virtuell dator är förenklat uttryckt ett dator­program som beter sig som en fysisk dator. Det går därför att stoppa in flera virtuella datorer i samma fysiska maskin, vilket spar kostnader för datorer. Tiotals fysiska servrar kan i praktiken ofta ersättas med en enda maskin genom virtualisering.

– Fördelarna är uppenbara. Virtualisering av IT-system innebär förenkling och förbättring av drift, till exempel genom att balansera utnyttjandet av olika virtuella servrar. Men även förenkla utbyte av trasig hårdvara, säger Daniel Eidenskog, forskare på avdelningen för ledningssystem i Linköping.

Han har skrivit rapporten Risker med virtualisering av IT-system tillsammans med Martin Karresand, också han forskare på avdelningen för ledningssystem i Linköping, på uppdrag av Försvarsmakten.

Inte bara fördelar

Naturligtvis finns det inte enbart fördelar med tekniken.

– Om man fokuserar på sekretess ger det en större risk att blanda samman system i samma fysiska maskin, än om de vore åtskilda i olika fysiska datorer. Risken är större att det läcker information mellan de virtuella miljöerna. I vissa fall är det andra behov än sekretess som styr, exempelvis för att säkerställa riktighet i loggning och tillgänglighet till behörighets­databaser.

När det gäller tillgänglighet kan en risk vara att IT-systemet blir så stort och komplext att ägaren inte ser beroendena mellan de olika delarna. Det kan vara problem i en del som påverkar andra delar – som inte skulle ha skett om man inte hade virtualiserat.

Men förutom de klassiska säkerhetskraven sekretess, riktighet och tillgänglighet vill Daniel Eidenskog lägga till fler aspekter som exempelvis spårbarhet och användbarhet.

– Nivån på kravställningen måste baseras på en kombination av regelverk och verksamhets­krav. Riskbedömningen måste se till helheten, säger han.

Acceptabel risk

Även om virtualisering tillför vissa typer av risker, kan den även hantera andra. Daniel Eidenskog exemplifierar: I de fall tillgänglighet väger tyngre än informationssäkerhetsklass kan ett virtualiserat system vara bättre. Fördelarna måste dock alltid balanseras med nackdelarna.

– Risken att lyckade angrepp får mer utbredda konsekvenser är i regel större i virtualiserade miljöer än i miljöer byggda på fysiskt åtskilda maskiner, säger Daniel Eidenskog.

I vissa fall är det tänkbart att risken är acceptabel sett utifrån de fördelar som virtualiseringen innebär. Man måste se till nettoeffekten av systemet.

– Slutsatsen är att virtualisering är ett kraftfullt verktyg om det används på rätt sätt. Om det används fel kan man utsätta sig för stora risker.

Studien baseras på en litteraturstudie av översikter avseende sårbarheter i mjukvara för virtualisering.

Författarna pekar bland annat på fyra områden som påverkar risken

1) Virtualiserade miljöer innehåller i regel samtliga sårbar­heter som finns i motsvarande fysiska miljöer.

2) Tekniken kräver att man tillför mjukvara för att skapa virtualiseringsmiljön, vilken kan föra med sig nya sårbarheter.

3) Virtualiserade system innebär att separationen mellan de virtuella maskinerna görs av mjukvara, vilket innebär större risk för läckage av information.

4) Tekniken för virtualisering innebär ofta även ändringar i hur systemet administreras, något som kan innebära ändrad riskbild.