FOI på Mötesplats Samhällssäkerhet
Ett nytt totalförsvar, Krisberedskap och Att värna demokrati och öppenhet var temana för den fjärde upplagan av konferensen Mötesplats Samhällssäkerhet som arrangeras vartannat år på Kistamässan.
När Mötesplats samhällssäkerhet hölls på Kistamässan i slutet av november fanns FOI representerade såväl bland talarna, som bland utställarna och i seminarier och workshops.
Redan i inledningsanförandet Ett nytt totalförsvar av Sverige deltog Ann Ödlund, forskare på FOI, och talade tillsammans med Annika Nordgren Christensen på ämnet Vägval inför stora utmaningar. I sitt tal efterlyste Ann Ödlund en karta över hur Sveriges totalförsvar ska se ut för att göra målbilden tydlig för alla. Hon talade vidare om att det idag saknas en organisation utanför Försvarsmakten och frivilligorganisationerna för de som vill delta i det civila försvaret av Sverige. Det ämnet fick Ödlund senare möjlighet att utveckla under seminariet Ett förankrat försvar där hon jämförde dagens situation med situationen för 50 år sedan.
– År 1968 hade de frivilliga försvarsorganisationerna en miljon medlemmar. Men i och med avvecklingen av den allmänna värnplikten försvann den folkliga förankringen.
Hat, hot och säkerhet
Internet var ett annat tema för FOI under de två dagarna på Kistamässan. Forskare Magnus Sahlgren talade kring den nyutkomna rapporten ”Det vita hatet” under seminariet Troll och alternativa fakta. Tre forskare från FOI höll också en workshop kring antagonistiska hot kopplade till IT.
Under konferensens andra dag talade forskningsledare Robert Dalsjö från FOI på temat Säkerhet i Östersjöområdet tillsammans med Försvarsmakten och Region Gotland. Samma dag talade även analytikern Erik Zoave från FOI på seminariet Informations- och Cybersäkerhet tillsammans med deltagare från CGI, MSB och FRA.
En samlad bild av FOI
En tydligare bild av den totala bredden i verksamheten, kunde konferensdeltagarna få i FOI:s monter i utställningshallen. Här kunde intresserade samtala med FOI-anställda och ta del av de senaste rapporterna.
FOI fanns närvarande även på TAMSEC 2017, en konferens i konferensen och en mötesplats där akademi, institut, myndigheter och industri diskuterade ny forskning inom samhällssäkerhet. Här talade överingenjör Hans Frennberg tillsammans med Vinnova kring möjligheterna att med EU:s hjälp utveckla säkrare samhällen. Forskaren Per Jonsson redogjorde tillsammans med Tekniska verken från Linköping för en metod att säkra dricksvatten med online-sensorer.
FOI hade också byggt upp en innovationslounge med aktiviteter kring nytta med projekt från EU:s ramprogram ”Horisont 2020: Säkra samhällen” under rubriken Krisberedskap 2025. Målsättningen var att ge en positiv vinkel på krisberedskap och visa upp verktyg och metoder för krisberedskap som kommer att finnas färdiga inom en snar framtid. Här uppstod många tillfällen till kvalitativa dialoger med andra krisberedskapsaktörer och intressenter.