12 mars 2020

Mellanöstern: ”Det tillkommer alltid något nytt”

Det åttonde avsnittet av FOI:s podcast Rapporterat handlar om det ständigt aktuella Mellanöstern.

Logotyp för Rapporterat

Gäster i avsnittet är analytikerna Bitte Hammargren och Erika Holmquist. Under avsnittet går de särskilt igenom vad som händer i Iran, Irak, Saudiarabien, Turkiet och Syrien. Vi får även veta hur relationen mellan dessa länder och Ryssland samt USA ser ut.

Apropå att Mellanöstern alltid är aktuell. Bara ett par timmar efter att avsnittet var inspelat ägde en dödlig raketattack rum mot en militärbas i Irak. En brittisk och en amerikansk soldat dödades. Bitte Hammargren vill därför, utöver det hon säger om Irak i podden, lägga till följande:

— Utländsk militär i koalitionen mot IS är där på militärbasen på inbjudan av Iraks regering. Men deras närvaro är ifrågasatt av stora Iranvänliga partigrupper och deras miliser. Några av dem kräver uttryckligen hämnd efter den dödliga attacken mot Soleimani och Muhandis. I vintras röstade Iraks parlament för att de utländska trupperna måste lämna landet - i en icke bindande resolution. Att den inte blev lag beror på att Iraks leds av en övergångsregering. Men det kan inte uteslutas att det blir så när Irak får en ny regering då maktkamper och kohandel pågår.

Avsnittet är 37 minuter långt och finns där poddar finns.