Många antisemitiska stereotyper i sociala medier
Nästan 35 procent av de inlägg som FOI analyserade och som handlade om judar innehöll antisemitism. Vanligast är föreställningar om judisk makt och judars roll som en hemlig pådrivande kraft bakom många stora politiska skeenden.
Mycket tyder på att antisemitismen i Europa och USA har ökat under de senaste åren. Flera enkätundersökningar visar att judar upplever en ökad utsatthet för antisemitism. Dessutom har ett antal våldsamma hatbrott och terrorattacker drabbat judar, senast i söndags kväll då en man blev attackerad utanför en synagoga i Hamburg. Antisemitism i ord och handling hänger ofta samman med djupt rotade antisemitiska stereotyper, det vill säga generaliserade föreställningar om att judar som grupp besitter egenskaper som gör dem farliga eller mindre värda.
FOI har genomfört en databaserad studie av cirka 2,5 miljoner inlägg som handlar om judar eller judiskhet på de digitala plattformarna 4chan/pol/, Gab, Reddit och Twitter under en sexmånadersperiod 2019. Forskarnas analys visar att nästan 25 procent av inläggen innehöll antisemitiska stereotyper, och ytterligare nio procent innehöll ingen stereotyp men gav ändå uttryck för fientlighet mot judar.
– Det är framför allt stereotyper om judars makt och oärlighet som förekommer. Dessa stereotyper kan man se i flera av de konspirationsteorier som cirkulerar på internet och i sociala medier, säger Katie Cohen, forskare på FOI.
En relativt stor andel av stereotyperna anknyter till gamla demoniserande myter om judar. Dessa stereotyper framställer judar som hotfulla och farliga. Stereotyperna rättfärdigar av våld mot judar.
– Med tanke på hur våldsamma konsekvenserna av demoniserande stereotyper kan bli, är det viktigt att uppmärksamma förekomsten av dessa, säger Lisa Kaati, forskare på FOI.