17 december 2020

Framtidens material undkommer framtidens sensorer

I ett nytt avsnitt av FOI:s podcast Rapporterat och i en artikel går forskare vid FOI igenom kamouflage och hur nya material kan överlista sensorer.

Logotypen för podcasten Rapporterat

För ett antal år sedan var det främst med hjälp av ögat som gömda soldater, fartyg eller annat som man inte ville skulle upptäckas, kunde hittas. Moderna sensorer är dock mycket mer avancerade och använder fler våglängder än det synliga ljuset. Utvecklingen av kamouflage måste hålla jämna steg. I det arbetet är det viktigt att hitta rätt material. Materialens ytegenskaper har stor betydelse för hur väl de skyddar mot upptäckt.

– Området prioriteras högt både av det svenska försvaret och internationellt, säger Hans Kariis, som är forskningsledare vid FOI.

Tillsammans med forskaren Linda H Karlsson är han gäst i FOI:s podcast Rapporterat där de bland pratar om distruptivt kamouflage, inspiration från bläckfiskar och den nationella prestigen i kamouflagemönster. I slutet av avsnittet kommenterar chefredaktören för Plaza Uomo, Erik Mannby, militärmode. En länk till avsnittet finner du längst ned i denna artikel.

Beridna soldater i högvakten

Högvakten i Stockholm. Soldaternas uniformer är ett annat ämne som experterna diskuterar i avsnittet. Foto: Wikimedia Commons.

En viktig del i arbetet som FOI utför är att öka kunskaperna om så kallad signaturanpassning, det vill säga hur objektet kan anpassas till en förändrad bakgrund.

– Dagens modernaste sensorer är väldigt effektiva för att hitta gömda objekt. De kan nästan hitta vad som helst. Men det finns möjligheter att gömma sig ändå genom att använda avancerad teknik. Det händer så mycket inom materialteknik. Vi ska inte ge upp. Det är den viktigaste slutsatsen, säger Hans Kariis.

Inte ge upp, satsa mer

Ytors egenskaper kan förändras för att passa en viss bakgrund, säger han. För att undkomma sensorer som verkar inom IR-området handlar det exempelvis om att ytan ska sända iväg strålning anpassat efter omgivningens temperatur. När det gäller radarområdet kanske man vill ha hög absorbtion i vissa våglängder och hög transmission i andra, för att minimera upptäckt, samtidigt som man ska kunna se motståndaren. Och med material vars optiska och elektromagnetiska egenskaper kan förändras snabbt med en styrsignal kan kamouflaget anpassas till en förändrad bakgrund.

– Det stora som har hänt sedan 2017 är att man internationellt insett att området är viktigt, att vi inte ska ge upp, utan satsa mer. Det har också hänt en del inom framför allt civil materialutveckling, säger Hans Kariis

Mycket kan hända i framtiden.

– Det som finns i utvecklingslabben nu kan komma att finnas på slagfältet om fem, tio år, säger Hans Kariis och tillägger att det även gäller en tänkt motståndares utvecklingslabb.