Från fritt internet till allt hårdare övervakning
Rysk cyberstrategi har förändrats under 2000-talet. FOI har kartlagt en rörelse från dynamisk internetutveckling mot ett verktyg för den ryska statens övervakning.

Säkerhetsrådet är en av tre starka grupperingar påverkar rysk cyberstrategi. På bilden syns bland andra president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov under ett Säkerhetsrådet-möte. Foto: Alexej Nikolsky/ITAR-TASS/TT.
Rysk cyberstrategi går nu in i sin fjärde epok, enligt FOI:s rapport Nyckelaktörerna för rysk cyberstrategi 2000–2020 (Läs om de fyra epokerna i faktarutorna nedan). I rapporten analyseras vilka krafter som påverkar strategi, dess målsättningar och de viktigaste aktörerna.
Ryssland hade i 2000-talets början en dynamisk internetmarknad. Säkerhetstjänsten FSB och Säkerhetsrådets kansli hade visserligen inflytande på synen på informationssäkerhet, men inledningsvis drabbades främst ”gammelmedia”.
Skrämda av den arabiska våren
Den arabiska våren år 2011 blev ett uppvaknande för många auktoritära stater, däribland Ryssland som också fick se demonstranter på gatorna. Regeringarna skrämdes av möjligheterna att styra upproren via sociala medier. Ofta sågs oroligheterna som orkestrerade av väst.
– Det är här vi ser början på den ryska statens försök att kontrollera information på internet, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid FOI.
Bland annat började webbplatser att blockeras.
– Vilket inte är unikt för Ryssland, det gör vi även i Sverige. Ofta med samma argument, exempelvis pedofili. Men i Ryssland ökade snabbt skälen till att blockera webbplatser och sociala medier övervakades allt mer för att hindra protester, säger Carolina Vendil Pallin.
År 2014 annekterar Ryssland Krim och bidrar till instabilitet i Ukraina. Motsättningarna med väst växer. Vilket enligt rapporten leder till att övervakningen skruvas upp ”i turbofart”.
– Inte minst i form av blockering av webbsidor, där den ”svarta listan” över förbjudna webbplatser bara växer. Det väcktes även förslag på ”vita listor”, alltså att bara tillåtna sidor fick publiceras, säger Carolina Vendil Pallin.
Ett suveränt internet
Här uppstod också krav på ett suveränt internet som ålägger alla operatörer att installera utrustning som kan fånga upp trafikinnehåll och en ”Kill Switch” där staten i händelse av fara kan stänga av det ryska segmentet av internet från det globala.
Samtidigt har det hela tiden funnits modererande krafter.
– Företagare och internetanvändare har haft en återhållande effekt, vilket ibland fått den ryska staten att backa från sina krav. För begåvade forskare försvinner utomlands när de bjuds bättre utvecklingsmöjligheter i Silicon Valley eller Tyskland, säger Carolina Vendil Pallin.
Kina eller Väst?
Nu har Ryssland gått in i en ny fas för att hänga på det teknologiska tåget med 5G och artificiell intelligens (AI). Ett mål är att år 2030 vara en av de ledande spelarna inom AI. Av stor betydelse för omvärlden är vilket teknologiskt tåg Ryssland väljer – västvärldens eller Kinas. I rapporten konstateras att Ryssland i IT-frågor ofta ligger närmare Kina än Europa och USA.
– Bland annat samarbetar Kina och Ryssland nära för att få igenom sin syn på informationssäkerhet i FN. Samtidigt kan vi se att i systemet för övervakningskameror med ansiktsigenkänning som finns i hela Moskva ingår även västerländsk teknik, säger Carolina Vendil Pallin.
Ryssland anklagas ofta för att utsätta andra nationer, däribland Sverige, för cyberattacker. Enligt rapporten har även Ryssland rejäla säkerhetsproblem.
– Ryssland utsätts också för cyberattacker, främst från kriminella. Även Kina utsätter Ryssland för attacker, något som man inte vill prata om, säger Carolina Vendil Pallin.