God nivå på Sveriges deltagande i EDF
Ett brett och aktivt svenskt deltagande i Europeiska försvarsfonden (EDF), från både näringsliv och forskningsaktörer, är en av regeringens målsättningar. Forskare på FOI har på uppdrag av Försvarets materielverk (FMV) undersökt hur det svenska deltagandet i EDF ser ut.
EDF är ett EU-instrument för finansiering av forskning och utveckling inom försvarsområdet.
– Vi har bland annat studerat inom vilka projekt och områden det finns svenskt deltagande och från vilka aktörer. Dessutom har vi analyserat hur det förhåller sig med det svenska deltagandet i jämförelse med andra länders, säger förste analytiker Ann Lundberg som skrivit rapporten Europeiska försvarsfonden 2022 - Analys av deltagande och tilldelade medel tillsammans med Anton Hammarstedt.
Försvarsmakten, FMV och FOI har regeringens uppdrag att arbeta med EDF i samverkan med Försvarsdepartementet. Myndigheterna ska löpande identifiera möjliga områden för kommande projektförslag vilka ska stödja Försvarsmaktens planerade förmågeutveckling.
EDF är uppdelat i två så kallade fönster: Forskning och Utveckling.
– Sverige har en bred representation och deltar i projekt i allt från sjöstrid till cyber. Störst tilldelning inom forskningsfönstret har svenska utförare i EDF 2022 fått inom områdena disruptiv teknik och sensorer. Inom utvecklingsfönstret har den största tilldelningen tillfallit utförare inom områdena luftstrid och markstrid. Svenska utförare är dock jämfört med andra länder mindre aktiva inom området rymd, säger Ann Lundberg.
Saab och FOI står tillsammans för hälften av Sveriges deltagande inom EDF.
– Precis som för EU-länderna i stort är det företagen som står för huvuddelen av deltagandet från Sverige, 65 procent, och som har fått störst tilldelning av pengar, 78 procent, säger Ann Lundberg.
De stora får mycket, men inte för mycket
Enligt analytikerna har de stora EU-länderna med sina stora försvarsindustrier inte fått en oproportionerligt stor del av EDF.
– EDF ska utveckla försvarsindustrin i Europa vilket gör att de stora försvarsföretagen från de stora länderna får mycket pengar. Samtidigt finns det exempel på att också att utförare från de mindre länderna kan få en relativt stor tilldelning, säger Ann Lundberg.
Ett uttalat syfte med EDF är att föra in nytt kunnande till försvarsindustrin, särskilt genom små och medelstora företag från andra branscher.
– När vi tittar på Sverige så ser andelen små och medelstora företag låg ut i jämförelse med hur det ser ut på totalen. Fast samtidigt är andelen högre i Sverige än för Frankrike, Tyskland och Italien. Därför kan vi inte entydigt säga att resultatet rörande små och medelstora företags deltagande är dåligt, säger Ann Lundberg.