Förutsättningarna för en allians i den Indopacifiska regionen
I tider präglade av internationella omvälvningar tvingas stater och ledare att omvärdera gamla sanningar och utforska nya vägar. Detta leder ofta till uppkomsten av nya allianser eller andra samarbetsformer mellan stater. Ett färskt exempel är Sveriges och Finlands övergång från militärt alliansfria till Natomedlemmar.
I studien Quadrilateral Security Dialogue: förutsättningarna för en allians i den indopacifiska regionen analyserar forskare från FOI förutsättningarna för att det indopacifiska samarbetet Quadrilateral Security Dialogue (Quad) mellan USA, Australien, Japan och Indien ska kunna utvecklas till en allians. Genom att använda modern forskning om alliansformation undersöks faktorer som maktbalans, externa hot, krigsplaner, ideologisk solidaritet, strategisk kultur och staters syn på världsordningen.
– Den indopacifiska regionen har blivit allt viktigare för den globala säkerhetspolitiken, särskilt mot bakgrund av den senaste tidens geopolitiska förändringar. Det är viktigt att vi ökar vår förståelse för denna regions säkerhetspolitiska utveckling och dess inverkan på europeisk säkerhet, säger Albin Aronsson, forskare på FOI och en av studiens författare.
Quad i korthet
Quadrilateral Security Dialogue, ofta förkortat som Quad, är ett samarbetsforum som omfattar USA, Australien, Japan och Indien. Samarbetet startade efter tsunamin 2004 då USA, Australien, Japan och Indien behövde koordinera sina räddningsarbeten.
– Quad-samarbetet har utvecklats snabbt de senaste åren, särskilt i takt med att misstänksamheten mot Kina har ökat, fortsätter Albin Aronsson. Det finns bland annat ett behov av att stärka samarbetet om maritim säkerhet.
Officiellt syftar Quad-samarbetet till att säkerställa en fri och öppen Indopacifisk region genom att hantera gemensamma säkerhetsutmaningar och stärka det regionala samarbetet. Mycket pekar dock på att viljan och förmågan att hantera utmaningen från Kina utgör grunden till Quad-samarbetets utveckling.
Finns förutsättningar för en allians?
Externa förutsättningar, som Kinas utveckling, talar för utvecklingen av en Quad-allians, men vid beaktande av de interna faktorerna så ser förutsättningarna mindre gynnsamma ut.
– Om vi enbart tar hänsyn till externa faktorer, som hotet från Kina, så har Quad goda förutsättningar att utvecklas till en allians säger Albin Aronsson. Men det finns interna faktorer, alltså mellan de länder som ingår i Quad-samarbetet, som gör förutsättningarna mindre gynnsamma, exempelvis ideologisk solidaritet, strategisk kultur och synen på den internationella ordningen.
En avgörande faktor för Quad-samarbetets framtid är Kinas utveckling under de kommande åren. Detta inkluderar Kinas militära kapacitet, landets avsikter och dess relation med andra stater, särskilt Ryssland.
– Huruvida Quad-samarbetet utvecklas till en allians tycks i hög grad bero på hur Kina utvecklas under kommande år, fortsätter Albin Aronsson. Särskilt i fråga om Kinas militära utveckling och agerande, och hur landets relation med Ryssland utvecklas.
Även om externa faktorer pekar mot att Quad skulle kunna utvecklas till en allians, så finns det betydande interna hinder som skulle behöva hanteras av länderna.
Viktigt att fortsätta bygga kunskap om regionen
Studiens resultat förstärker betydelsen av att fortsätta att bevaka och analysera regionens säkerhetspolitiska utveckling. Detta tar också Försvarsdepartementets nya inriktning för den Indopacifiska regionen upp. Quad-studien är ett steg i den satsningen och kommer att följas av flera rapporter om regionen.
Under 2024 har FOI släppt flera rapporter som undersöker länder från regionen, bland annat Strategic Outlook: China as global power, Indien som säkerhetspolitisk aktör och Quadrilateral security dialogue: förutsättningarna för en allians i indopacifiska regionen. Den 30 september anordnar FOI tillsammans med Folk och försvar ett seminarium om indopacifiska regionen. Seminariet inleds med ett anförande av försvarsminister Pål Jonson följt av två paneler med inriktning säkerhetspolitik och innovation. Läs mer och anmäl dig via en av de länkar som finns längre ned på sidan.