23 september

Lyckat möte i Sverige om försvarsforskning inom Nato

Den högsta nivån inom Natos forskningsorganisation, STO, samlades i Stockholm 18 – 20 september. Bland annat ska en ny forskningsstrategi tas fram och det arbetet leds av Sveriges representant Jens Mattsson, GD för FOI.

Deltagare från Natos Science and Technology Board i Stockholm. / Foto:FOI

Nato har en egen organisation för forskning - Science and Technology Organization (STO). Styrelsen, Science and Technology board (STB), utgör den högsta och beslutsfattande nivån. Den samlas två gånger per år och den här gången hölls sammanträdet i Sverige.

– I en tid när säkerhetsläget är dåligt känns det rätt att ha haft ett riktigt bra möte i Natos nyaste medlemsland. Vi har lyssnat på intressanta föredrag och fattat beslut som får påverkan på den kommande försvarsforskningen inom Nato, säger Bryan Wells, som är Natos forskningschef.

Sverige är nya medlemmar i Nato, men långt ifrån nya i STO-samarbetet. Sverige, genom i huvudsak FOI, är en av de mest aktiva nationerna inom organisationen. Ett bevis på vilket gott förtroende Sverige har inom STO är att Sveriges representant leder arbetet med att ta fram en ny forskningsstrategi.

– En ny tid kräver en ny strategi. En snabbare integration av vetenskapliga framsteg och en hög innovationsförmåga inom Nato är en förutsättning för att alliansen ska förbli framgångsrik. Under dagarna som STB var samlade här i Stockholm har vi bland annat diskuterat idéer kring vägen framåt, säger FOI:s generaldirektör Jens Mattsson, förordnad av regeringen att vara nationell försvarsforskningsdirektör och representant för Sverige i STB.

Nästa STB-möte hålls under våren.

FOI:s generaldirektör Jens Mattsson är förordnad av regeringen att vara nationell försvarsforskningsdirektör och representant för Sverige i STB. Ordförande i STB är Natos forskningschef - Dr Bryan Wells. STB ger strategisk vägledning och inriktning av forskning och teknologiutveckling inom STO och beslutar om dess arbetsprogram. STB håller två möten per år. Varje nation i STB har en röst och besluten fattas i konsensus. Varje representant i STB är utsedda av regeringen i landet de kommer ifrån.