10 mars

Omvärlden är i gungning – hög tid att rusta upp kalla krigets forsknings­infrastruktur

När världsordningen i snabb takt stöps om både ökar och skärps kraven på Sveriges och Europas försvarsförmåga. För att möta kraven på förmågetillväxt ökar resursbehoven även hos FOI.

Man med jacka det står FOI på

FOI:s bedömning är att behovet av forskning och analysstöd för utveckling av förmågan i totalförsvaret kommer fortsätta öka inom samtliga forskningsområden. Foto: FOI.

FOI:s uppgift är att tillsammans med allierade och partners ligga i framkant för att snabbt öka och utveckla den svenska försvarsförmågan. Det är en förutsättning för att värna svenska och europeiska intressen både på lång och kort sikt.

– Omvärldsläget innebär stora krav på innovationsförmåga, säger generaldirektör Jens Mattsson. I takt med att innovationstakten ökar behöver FOI arbeta ännu närmare näringsliv och allierade.

FOI:s bedömning är att behovet av forskning och analysstöd för utveckling av förmågan i totalförsvaret kommer fortsätta öka inom samtliga forskningsområden.

– Inför större förändringar är kunskapsuppbyggnad och framtagning av forskningsbaserade beslutsunderlag avgörande, fortsätter Mattsson. För att lyckas möta det ökade behovet fortsätter vi prioritera myndighetens kompetensförsörjning.

Framtidens forskningsinfrastruktur

FOI:s anläggningar är en grundförutsättning för att bedriva försvarsforskning i världsklass och attrahera personal. Anläggningarna, som tillkom under kalla kriget, behöver nu moderniseras och rustas upp för att möta framtida behov.

– Sedan 2022 har antalet anställda på FOI ökat med 40 procent, konstaterar Jens Mattsson. För att möta de tillväxtkrav och samtidigt upprätthålla en forskningsstandard i världsklass behöver vi investera i forskningsinfrastruktur.

För att rusta upp befintliga lokaler och forskningsanläggningar, bygga ny forskningsinfrastruktur samt skapa nya kontorsplatser äskar FOI 50 miljoner kronor 2026, 75 miljoner kronor 2027 och 100 miljoner kronor 2028.