Lyckat genomförande av Arctic strike
Förra veckan genomfördes prov- och försöksövningen Arctic strike på Försvarsmaktens övningsområde i Älvdalen. Övningen arrangerades av arméstaben tillsammans med FOI, Försvarets materielverk och försvarsmakter från Norge och Finland. Ett 20-tal företag deltog också i övningen, där bland annat sensorsystem och olika drönarsystem för långräckviddig bekämpning testades.

Helikopter som landar under Arctic strike. Foto: Li Edqvist/Försvarsmakten
Temat var any-sensor-to-any-shooter i subarktisk miljö, vilket innebär att alla sensorer och vapensystem måste kunna dela information. Syftet med övningen var både att testa tekniken men också att utveckla hur offentliga och privata aktörer inom försvarssektorn jobbar för att snabbare testa, utvärdera och integrera ny teknik, säger Christina Grönwall, laborator på FOI, som var FOI:s representant i övningens arrangörsgrupp.
— På FOI är vi vana vid att jobba med ny teknik och att hitta nya sätt att använda befintlig och civil teknik för militära ändamål, men det är något som vi behöver bli ännu bättre på inom försvarssektorn, säger Christina Grönwall. Den snabba tekniska utvecklingen av bland annat drönare och sensorer ställer nya krav på hur vi arbetar med att implementera ny teknik.
Ursprunget till övningen kommer från den amerikanska idén ”concept project convergence”, som till stor del handlar om att samarbeta och nyttja befintlig teknik för att hitta lösningar, säger arméns utvecklingschef Andreas Ziegenfeldt.
— Det finns mycket teknik som är kommersiell, som finns att köpa över disk och där vi kan hänga med i utvecklingen. Om vi kan ta del av den utveckling och framgång som finns inom områden där det finns ett stort antal civila drivna marknadskrafter så har vi kommit långt.
Devisen för den två dagar långa övningen var också att inte vara rädd för att misslyckas.
— Om allt gått helt som planerat så hade vi gjort något fel, säger Ziegenfeldt, som också var nöjd med att Älvdalen bjöd på typiskt svenskt aprilväder med både tungt snöfall, minus- och plusgrader och strålande sol.
Allt från radiopejling till kamikazi-drönare
Forskare från FOI deltog i två av övningens fyra så kallade vignetter, eller scenarier. Vi testade också drönardetektion med hjälp av IR-teknik och radiopejling. Projektet Demo UCAV testade bland annat patrullrobotar, även kallade ZPV:er eller kamikazi-drönare.
FOI bidrog också med den ATAK-server som användes för att kommunicera mellan de olika systemen. ATAK eller ibland bara TAK står för Android Team Awareness Kit och är en applikation för att skapa en taktisk lägesbild och för att flera enheter och system ska kunna kommunicera med varandra. Tekniken går över 5G-nätet och bra integration mot just drönare och UAV:er.
— Försöket gick inte riktigt som planerat, med det blev mycket bra ändå. Jag tror alla medverkande fick mersmak och vill göra fler försök av den här typen, säger Christina Grönwall.