Miljöledning och miljöfrågor

Den övergripande målsättningen med FOI:s miljöarbete är att minska den miljö­påverkan vi åstadkommer. FOI har därför på ett systematiserat sätt infört ett miljöledningssystem som uppfyller kraven för ISO 14001, utan att vi är ISO-certifierade. Miljöfrågornas betydelse framgår också av att FOI miljöpolicy är en styrelsefråga.

Sverige-jorden

Ambitionen är att FOI bidrar till en varaktig hållbar utveckling och hushållning med resurser genom att aktivt praktisera miljö­hänsyn i all verksamhet. Miljöarbetet bedrivs systematiskt.

FOI:s mest betydelsefulla direkta miljö­påverkan vad avser forskningsverksamheten kommer från alstring av konventionellt avfall inklusive datorer och avseende övrig verksamhet från uppvärmning och elförsörj­ning samt från resor och transporter. Indirekt miljöpåverkan uppkommer till följd av FOI:s forskning och är svår­bedömd. Den indirekta miljö­påverkan från FOI:s försvarsforskning är positiv då forskningen inriktas mot att förebygga miljöskador från försvarets verksamhet och materiel. Arbetet med att driva den indirekta miljöpåverkan i positiv riktning sker på tre olika sätt, genom att:

  • utföra miljöforsknings­projekt för försvarssektorn
  • integrera miljöaspekter i övrig försvarsforskning
  • utföra civilt inriktade miljöforsknings­projekt.

I miljöredovisningen återfinns myndighetens miljömål och aktuell miljöstatistik. Du finner den senaste miljöredovisningen nedan.

1 Inledning

FOI:s miljöarbete ska bidra till att uppnå Sveriges miljömål och en varaktig hållbar utveckling.

2 Inriktningen för FOI:s arbete inom miljöområdet

Miljöarbetet är integrerat i verksamheten och utgår från att hushålla med resurser, minimera miljöpåverkan och effektivisera energianvändningen.

FOI strävar mot att aktivt praktisera miljö- och energihänsyn i den dagliga verksamheten och i de beslut som fattas och strävar till att så långt möjligt, väga in miljö- och energiaspekter i all verksamhet inklusive forskning, inköp, resor och transporter och långsiktigt verka för att minimera utsläpp, minska energianvändningen samt hushålla med resurser.

FOI:s medarbetare ska ha kunskap om miljö- och energifrågornas betydelse hos uppdragsgivare och inom myndigheten och vara delaktiga i miljöarbetet så att goda erfarenheter, kompetens och engagemang tillvaratas.

I början av 2000-talet inledde Försvarssektorn* ett unikt samarbete för att tillsammans minska sitt ekologiska fotavtryck – Försvarssektorn miljödelegation, MD.

FOI:s styrelse har den 18 februari 2010 godkänt att myndigheten ska arbeta efter den miljöpolicy som Miljödelegationen för försvarsmyndigheterna antagit, Försvarssektorns miljöpolicy, som lyder:

Försvarssektorns arbetar för en hållbar utveckling där miljöhänsyn integreras i all verk­samhet, såväl nationellt som internationellt. Miljökrav ska så långt möjligt även ställas på de aktörer som arbetar på uppdrag av eller samverkar med sektorns myndigheter.

Sedan 2017 medverkar FOI i en gemensam inriktning av sektorns miljöarbete som går ut på att dels använda energin på ett effektivare sätt samt att öka andelen energi från förnybara källor, dels begränsa påverkan från hälso- och miljöfarliga ämnen i kemiska produkter och varor. Samarbetet är ett komplement och stöd till det miljöarbete som redan idag bedrivs på respektive myndighet.

*Försvarsmakten, Försvarets Materiel­verk, Fortifikations­verket, Total­försvarets Forsknings­institut, Försvarets Radioanstalt, Försvarshögskolan

Senast uppdaterad: 2025-05-13