Trygg livsmedelsförsörjning - Lärdomar från Coronapandemins konsekvenser fram till och med hösten 2020

Författare:

  • Johan Lindgren
  • Beatrice Reichel
  • Erika Öhlund

Publiceringsdatum: 2021-02-18

Rapportnummer: FOI-R--5120--SE

Sidor: 46

Skriven på: Svenska

Forskningsområde:

  • Krisberedskap och civilt försvar

Nyckelord:

  • Livsmedelsförsörjning
  • corona
  • coronapandemin
  • dagligvaruhandeln
  • livsmedelsindustrin
  • försörjningsberedskap
  • transporter
  • varuförsörjning

Sammanfattning

Livsmedelsverket har gett FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i uppdrag att utföra en studie av pandemins påverkan på livsmedelsförsörjningen i Sverige. I studien identifieras tre utmaningar. För det första skapade åtgärderna för att begränsa smittspridningen en stor om-ställning av konsumtionen av livsmedel. Samtidigt som konsumtionen av måltider i storkök och restauranger minskade, ökade konsumtionen i hemmen. Dagligvaru-handeln upplevde en påtaglig ökning av efterfrågan på deras produkter. Personalförsörjningen har också varit en utmaning. Även om situationen varit hanterbar är det ett område där många upplever en fortsatt oro inför en förvärrad situation. Den tredje utmaningen var försörjningen av insatsvaror till livsmedelsindustrin. Dessa utmaningar har dock upplevts i olika grad för skilda typer av företag. Generellt kan dock sägas att de inledande problemen med transporter, framförallt vid gränsövergångar inom EU, skapade stora utmaningar för alla verksamheter som är beroende av ett kontinuerligt flöde av varor. EU:s agerande för att underlätta gränsövergångarna var viktigt för att åter få igång godstransporterna. En viktig slutsats från studien är också att planeringen även fortsatt bör ta höjd för andra typer av störningar. Att det gick förhållandevis bra denna gång betyder inte att livsmedelsförsörjningen också fungerar vid andra typer av allvarliga störningar, eller en ny pandemi, som drabbar samhället på ett annat sätt.