5 juli 2021

Pandemin och säkerheten

FOI:s Almedalen idag: Hannah Pollack Sarnecki medverkar i seminarium och vi tipsar om se- och hörvärt på temat Pandemin och säkerheten.

Bild på Almedalen

Måndagen den 5 juli kl. 10.00

Seminarium, Påverkar pandemin våldsbejakande extremism?

https://program.almedalsveckan.info/event/user-view/63108 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Forskaren Hannah Pollack Sarnecki medverkar i panel med Ahn-Zha Hagström, Säkerhetspolisen, Patrik Hermansson, HOPE Not Hate samt Josefin Bergström och Maria von Bredow, CVE.

En direkt följd av pandemin är spridning av konspirationsteorier som kan bli verktyg för våldsbejakande extremister. Panelen diskuterar bland annat också om pandemin ger extremister möjlighet att utnyttja missnöje på grund av ekonomiska problem och frustration, för att spä på polarisering och rekrytera anhängare.

Hannah Pollack Sarnecki är även aktuell med en ny rapport om gröna fascistiska idéer och hur pandemin gynnat deras spridning: Pandemin god grogrund för gröna fascistiska idéer 

På temat Pandemi finns fyra kortavsnitt i podcasten Rapporterat där FOI-forskare bland annat diskuterar världsekonomi, försörjningsberedskap, och kriskommunikation. Läs mer och lyssna

Mer kunskap om pandemin och några lärdomar som kan dras för utvecklingen av beredskapen finns i rapporten Perspektiv på pandemin.