Meny

Totalförsvarets forskningsinstitut

Podcast: Rapporterat

I podcasten Rapporterat fördjupar vi oss i den forskning som bedrivs inom FOI:s verksamheter. Här får du ta del av forskarens resonemang och analyser.

Avsnitt 15: Är incels farliga?

Medverkande: Lisa Kaati, Johan Fernquist och Madeleine Westerlund

Incelkulturen är en internetabserad kultur där män odlar kvinnohat och hämndlystnad till följd av oförmåga att inleda relationer. Experterna, Johan Fernquist och Lisa Kaati som gästar avsnittet berättar bland annat om terrordåd utförda av incels och varför det är svårt för en icke-insatt person att förstå språket incelsforum. Ljudklippet från förhöret med Alek Minassian kommer från National post. 

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster , Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 14: ”Det går en säkerhetspolitisk skiljelinje inom EU”

Medverkande: Eva Hagström Frisell, Johan Engvall och Madeleine Westerlund

I avsnitt 14 av Rapporterat går analytiker Johan Engvall och forskningsledare Eva Hagström Frisell igenom den säkerhetspolitiska utveckling som skett inom EU de senaste åren. De kommenterar EU:s roll inom krisen i Belarus, berättar vilka länder som är drivande i att EU ska utveckla sina säkerhetspolitiska ambitioner och hur synen på Ryssland skiljer sig bland EU:s medlemsstater.

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster , Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 13: Havet är djupt och högljutt

Medverkande: Mathias Andersson och Madeleine Westerlund

Hur påverkar undervattensbuller det marina djurlivet? I detta avsnitt berättar försteforskare Mathias Andersson om: 

 • FOI:s unika kompetens när det gäller bullermätningar i svenska havsområden
 • Nyttan som både den civila och militära sektorn har av mätningarna
 • Vad alla båtägare kan göra för att störa marina djur så lite som möjligt

Du får även veta varför du aldrig ska knacka på glaset i ett akvarium som det finns guldfiskar i.

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotify länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kortserie: Pandemiperspektiv

Medverkande i den ordning som avsnitten släpps: Per Olsson, Ola Svenonius, Gudrun Persson, Oscar Almén, Björn Ottosson, Camilla Eriksson, Erika Öhlund

Programledare: Madeleine Westerlund

I denna kortserie om rådande Covid-19 pandemi diskuterar forskarna pandemins påverkan på Sverige och världen. Avsnitt kommer släppas 25/6, 26/6, 29/30 och 30/6. Den första juli släpps antologin Perspektiv på pandemin som är en inledande analys och diskussion om beredskapsfrågor i ljuset av coronakrisen.

Avsnitt i poddserien Pandemiperspektiv:

 1. Pandemiperspektiv: Infekterad världsekonomi (Per Olsson)
 2. Pandemiperspektiv: Vi talar men vem lyssnar? (Ola Svenonius)
 3. Pandemiperspektiv: Stormakterna och corona (Gudrun Persson, Björn Ottosson, Oscar Almén)
 4. Pandemiperspektiv: Hur länge räcker maten? (Camilla Eriksson & Erika Öhlund)

Avsnitt 12: Autonoma vapen, lag och etik

Medverkande: Jessica Appelgren, Martin Hagström och Madeleine Westerlund

I detta avsnitt av Rapporterat diskuteras vapen med automatisk funktionalitet i någon form och vilka internationella avtal som gäller för dem. Avsnittet gästas denna gång av analytikern Jessica Appelgren och forskningsledaren Martin Hagström. De berättar bland annat om vilka stater som vill förbjuda autonoma vapen, om folkrätten och riskerna med regleringar som är väldigt tekniska.

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 11: EU blickar mot Afrika

Medverkande: Karolina Gasinska, Carina Gunnarson och Madeleine Westerlund

I det elfte avsnittet av Rapporterat går två av FOI:s experter igenom fyra stora EU-länders agerande i Afrika och vad det kan betyda för svensk Afrikapolitik. Gäster i avsnittet är Karolina Gasinska, försteanalytiker, och Carina Gunnarsson, försteforskare. De berättar om hur Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland ökar sin närvaro i Afrika, både militärt och genom mjuka maktresurser. Detta påverkar Sverige, något som experterna också går igenom. Vid ett par tillfällen nämns Sahel, det är en gränszon mot södra Sahara som sträcker sig från Senegal i väst till Sudan i öst.

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 10: I skuggan av pandemin: cyberattackerna ökar

Medverkande: David Lindahl, Birgitta Liljedahl och Madeleine Westerlund

I detta avsnitt får vi lyssna till en föreläsning om cybersäkerheten under pandemins första månader. Föreläsningen genomförs av David Lindahl, forskningsingenjör och Birgitta Liljedahl, förste forskare. IT-brottsligheten har inte gått i karantän under coronaviruspandemin. FOI-studien Cyberattacks in the healthcare sector during the first three months of the Covid 19 pandemic visar på motsatsen – att krisen skapat nya sårbarheter som utnyttjas av såväl kriminella som stater, enligt memot som bygger på öppna källor. 

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTunes, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterAcastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloud,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 9: Giftigt och strålande, hur farligt kan det bli?

Medverkande: Susanne Börjegren, Magnus Normark och Madeleine Westerlund

Kemiska, biologiska och radiologiska vapen (CBR) är temat på det nionde avsnittet av FOI:s podcast Rapporterat. Två experter går igenom hur Sverige ska skydda sig mot antagonistiska angrepp där CBR-ämnen används. Gäster i avsnittet är Susanne Börjegren, forskare, och Magnus Normark, försteanalytiker.

Experterna refererar till flera historiska händelser och här finns en lista över dessa:

 • Salisbury – Det engelska samhälle där den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia blev förgiftade den 4 mars 2018.
 • Kuala Lumpur – Den 13 februari 2017 blev Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas högste ledare Kim Jong-un, giftmördad på flygplatsen i Kuala Lumpur.
 • Saringasattacken i Tokyos tunnelbana - Terroristattack utförd den 20 mars 1995 av medlemmar av sekten Aum Shinrikyo.
 • Kriget i Syrien – Startade under mars 2011 och pågår än.

Lyssna här: Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acast, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSoundcloud,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 8: Den stora oredan i Mellanöstern

Medverkande: Bitte Hammargren, Erika Holmquist och Madeleine Westerlund

I detta avsnitt av rapporterat går FOI:s forskare igenom vad som händer i Iran, Irak, Saudiarabien, Turkiet och Syrien. Vi får även veta hur relationen mellan dessa länder och Ryssland samt USA ser ut.

Apropå att Mellanöstern alltid är aktuellt. Bara ett par timmar efter att avsnittet var inspelat ägde en dödlig raketattack rum mot en militärbas i Irak. En brittisk och en amerikansk soldat dödades. Bitte Hammargren vill därför, utöver det hon säger om Irak i podden, lägga till följande:

- Utländsk militär i koalitionen mot IS är där på militärbasen på inbjudan av Iraks regering. Men deras närvaro är ifrågasatt av stora Iranvänliga partigrupper och deras miliser. Några av dem kräver uttryckligen hämnd efter den dödliga attacken mot Soleimani och Muhandis. I vintras röstade Iraks parlament för att de utländska trupperna måste lämna landet - i en icke bindande resolution. Att den inte blev lag beror på att Iraks leds av en övergångsregering. Men det kan inte uteslutas att det blir så när Irak får en ny regering (maktkamper och kohandel pågår).

Lyssna här: Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castbox,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 7: Försörjningsförmåga i gråzon

Medverkande: Camilla Eriksson, Jenny Ingemarsdotter och Madeleine Westerlund

Gäster i avsnittet är Camilla Eriksson och Jenny Ingemarsdotter som är försteforskare på FOI. De går bland annat igenom varför näringslivets medverkande är helt avgörande för god försörjningsförmåga. Under avsnittet får vi även veta hur god den kommunala och statliga beredskapen är för att hantera människors behov av mat och värme under en längre kris.

Lyssna här: iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSoundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster,

Avsnitt 6: Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis

Medverkande: Björn Lyrvall (UD), Niklas Granholm (FOI) och Madeleine Westerlund (FOI)

Niklas Granholm, forskningsledare på FOI, och Björn Lyrvall, Sveriges ambassadör för Arktiska frågor 2017-2019, går igenom klimatförändringarna, säkerhetspolitiken, handelsvägarna och naturtillgångarna i regionen. De ger svar på frågor som: Vad menas med uttrycket ”Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis”? Hur stora skillnader mellan Obama- och Trump-administrationens agerande i regionen är det egentligen? Hur påverkar den militära utvecklingen på Nordkalotten och Kolahalvön Arktis?

Lyssna här: iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSoundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avsnitt 5: Ryssland rustar

Medverkande: Gudrun Persson, Johan Norberg och Madeleine Westerlund

Forskningsledarna Johan Norberg och Gudrun Persson går igenom slutsatser från den nyligen utgivna rapporten Rysk militär förmåga i ett tioårsperspektiv – 2019. De berättar bland annat varför seniora chefer inom militärtjänsten blir skickade till Syrien och vad som krävs för att klyftan mellan Ryssland och väst ska kunna minska. Dessutom får vi veta varför Rysslands imponerande goda relationer med så gott som hela Mellanöstern kan ge ett begränsat handlingsutrymme i framtiden.

Lyssna här: iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lästips från avsnittet

Avsnitt 4: Förståelse av hotbild i Gråzon

Medverkande: Daniel Jonsson, Christoffer Wedebrand och Madeleine Westerlund

Gäster i avsnittet är Daniel Jonsson, forskningsledare, och Christoffer Wedebrand, analytiker. De går igenom tolkning och förståelse av hotbild i gråzon.

De tar bland annat upp skillnaden mellan hot och hotbild, att gråzon inte är något nytt och varför det går att säga att Sverige just nu befinner sig i en gråzon. Dessutom berättar de om riskerna som finns när myndigheter anstränger sig för att ta fram en gemensam hotbild.

Lyssna här: iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lästips från avsnittet

Avsnitt 3: Kärnvapen - avskräckning och nedrustning

Medverkande: Mike Winnerstig, Jens Wirstam och Madeleine Westerlund

I detta avsnitt gästas vi av kärnvapenexperterna Mike Winnerstig, enhetschef, och Jens Wirstam, forskningsledare. De har varsitt perspektiv på kärnvapen: Policyfrågor och tekniska förmågor. Under avsnittet går forskarna igenom vad till exempel INF och NPT är, skillnaderna mellan strategiska och taktiska kärnvapen samt nedrustning och rustningskontroll. Dessutom får vi veta varför de har så låga förväntningar på den kommande översynen av NPT och vilka konsekvenser det kan få för Sverige.

Lyssna här: iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lästips från avsnittet

Avsnitt 2: Säkerhetspolitiska konsekvenser av Brexit

Medverkande: Niklas Rossbach (FOI), Björn Fägersten (UI) och Madeleine Westerlund (FOI)

Hur påverkar Storbritanniens beslut att lämna EU säkerhetspolitiken och Sverige? I avsnitt två av Rapporterat samtalar Niklas Rossbach, försteforskare på FOI och Björn Fägersten, programchef och seniorforskare på Utrikespolitiska institutet om Brexit och dess konsekvenser på säkerhetspolitiken. De samtalar också om Storbritanniens bilaterala relationer i allmänhet och dess relation till Sverige i synnerhet.

Lyssna här: iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lästips från avsnittet

Avsnitt 1: Utvecklingen i Hongkong

Medverkande: Jerker Hellström, Johan Englund och Madeleine Westerlund

I första avsnittet av rapporterat diskuterar vi utvecklingen i Hongkong med Johan Englund, analytiker, och Jerker Hellström, forskningsledare. De berör bland annat vad protesterna går ut på, Hongkongs relation till Kina och varför det kinesiska kommunistpartiet alltid anser sig ha rätt.

Lyssna här: Spotifylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, iTuneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Podbeanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Soundcloud,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Castboxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lästips från avsnittet

Dela sidan på sociala medier

Senast uppdaterad: 2020-09-22