Civilt försvar
FOI förvaltar kunskap om totalförsvaret, krisberedskapen och det civila försvaret samt kopplingarna mellan dessa tre verksamheter. Myndighetens roll är förutom att förvalta kunskap också att omsätta och sprida den till de organisationer som har i uppgift att rent praktiskt utveckla en ändamålsenlig beredskap för både kris och krig.
Inom våra studier möter vi aktörer från hela beredskapssystemet – från kommuner och regioner till företag och myndigheter. Våra studier och vår forskning medför en systemkännedom som gynnar våra huvudsakliga uppdragsgivare på området:
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- Försvarsmakten
- Regeringskansliet
Därutöver genomför vi uppdrag för en uppsjö civila myndigheter som spelar olika roller inom svensk beredskap och samhällssäkerhet.
Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att hantera situationer då beredskapen höjs. Samhället måste kunna fortsätta att fungera, även vid ett angrepp på Sverige. Detta inte minst eftersom det militära försvaret är beroende av stöd från andra delar av samhället för att kunna verka.
Planeringen och arbetet med det civila försvaret har på senare år återupptagits. Detta beror dels på en förändrad försvarspolitik, men också på ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde. Ställt mot det svenska totalförsvaret under det kalla kriget, kan civilt försvar ses som ett nygammalt område, där gamla lärdomar behöver sättas samman med de nya problem och möjligheter som det moderna samhället medför.